Articole medicale

În ajutorul celor cu afecțiuni ORL. Sfaturi și soluții

Faringita streptococică

Faringita streptococică

Faringita streptococică este o afecțiune a faringelui și amigdalelor. Boala afectează în mod special copiii, dar și adulții, și este cauzată de cele mai multe ori de streptococul beta-hemolitic de grup A, bacterie cunoscută și sub denumirea de Streptococcus pyogenes.

Streptococul de grup A este o bacterie care se poate răspândi ușor în organism cu afectarea altor sisteme și organe (endocardita, glomerulonefrita, reumatismul articular acut sau afecțiuni ale tegumentului precum erizipeulul sau impetigo).

Scarlatina se datorează răspândirii germenului de la nivelul tractului respirator superior în circulația sistemică, cauzând apariția unei erupții cutanate însoțite de mici papule roșii și aspre (pielea se înroșește ca în cazul unei arsuri, apar bubițe roșii de regulă la nivelul toracelui și abdomenului) și congestia obrajilor (roșu în obraji).

Boala se transmite foarte ușor pe cale respiratorie prin contactul cu picăturile Pflugge (mici particule de salivă eliminate în timpul vorbitului, tușitului sau strănutului), dar și prin obiecte contaminate dacă mâinile nu sunt spălate corespunzător.

Simptomatologie clinică:

✓ Odinofagie – durere de gât – intensă

✓ Febră

✓ Frison

✓ Durere de cap

Examen clinic:

✓ Faringe hiperemic

✓ Depozite pultacee, albicioase la nivelul amigdalelor palatine

✓ Adenopatii laterocervicale dureroase

Diagnostic:

• Exudatul faringian este cea mai frecventă analiză efectuată în cazul suspiciunii de infecție streptococică faringiană – se recoltează din faringe – dimineața, fără a mânca/ bea, fără a avea toaleta bucală efectuată (spălat pe dinți)

• Test rapid pentru Antigenul Streptococcus pyogenes – se recoltează din gât cu o pauză alimentară prealabilă de min 2h. Un rezultat negativ al antigenului streptococic nu infirmă infectia cu acest germen, astfel că este necesară și recoltarea exsudatului faringian.

• Hemoleucogramă

• Proteina C reactivă

• ASLO (anticorpi anti streptolizina O) se recoltează din sânge la aproximativ 2-3 săptămâni după infecția streptococică – însă nu este ultilizată pentru diagnostic, ci ca marker al infecției.

Tratament:

• Antibiotic

• Antiseptice locale

• Antiinflamator

Purtătorii sănătoși (fără simptome clinice) și pacienții contacți direcți ai persoanelor infectate, care nu prezintă semne de boală, NU necesită tratament antibiotic!!!