Rinita Alergică
Rinita alergică este cauzată de o reacție exagerată a organismului la un alergen din mediul înconjurător (praf, mucegai, polen, păr de animale), afectând aproximativ 10-25% din populația globală.
În rinita alergică sistemul imunitar, care se ocupă cu apărarea organismului de infecții și boli, reacționează la alergen ca și cum ar fi dăunător, producând anticorpi. După ce se dezvoltă sensibilitatea la un anumit alergen, acesta va fi detectat în organismul uman de către anticorpi numiți imunoglobulină E (Ig E).
Rinita alergică a fost clasificată în sezonieră și perenă. Există și clasificări bazate pe simptome și afectarea calității vieții pacientului.
Etiologie
Rinita alergică apare prin inhalarea de microparticule de alergeni la nivelul nasului sau gâtului. Printre cei mai comuni alergeni se numără:
- acarienii – sunt insecte mici care se găsesc în saltele, perne, pături și produc reacție alergică datorită unor chimicale întâlnite în excrementele lor.
- polenul și sporii plantelor – polenizarea apare la începutul primăverii și e produsă de copaci sau iarbă.
- mucegaiuri.
- animale – acestea pot produce reacții alergice prin contactul cu scuame ale acestora, urina sau saliva lor.
- rinita ocupațională – apare prin expunerea repetată la substanțe alergice existente la locul de muncă – dizolvanți, detergenți, făină, latex.
Simptomatologie
La contactul cu alergenii, sistemul imunitar declanșează o serie de reacții inflamatorii la nivelul mucoasei nazale sau faringiene, menite să elimine o parte dintre aceștia prin strănut.
Cele mai frecvente simptome întâlnite la pacienții alergici sunt:
- strănut
- obstrucție nazală – nas înfundat
- rinoree apoasă (nas care curge)
- mâncarime nazală / faringiană / oculară asociată uneori cu o hiperemie conjunctivală (înnroșirea ochilor)
- tuse
- diminuarea mirosului sau a gustului
Diagnostic
– presupune o anamneză a simptomelor, a momentului apariției acestora (legată de expunerea la un anumit alergen, anotimp) examinarea nasului și teste diagnostice. De asemenea presupune o bună coordonare între medicul ORL și alergolog.
Consultul ORL – la examinarea cavității nazale cu speculul nazal se pot observa:
– formațiuni polipoide la nivelul foselor nazale sau cavităților sinusale – necesită examinarea fibroscopică/endoscopică a nasului și un CT sinusal pentru a putea aprecia gradul de extindere a acestor formațiuni polipoide la nivelul sinusurilor nazale.
Teste adiționale ce se pot efectua la nivelul cavității nazale sunt:
- Exudat nazal
- Biopsie mucoasă nazală
- Clearance muco-ciliar
- Rinomanometrie
- RMN sinusal
- Teste pentru detecția mirosului
Teste alergologice:
Tratament
Tratamentul rinitei alergice depinde de gravitatea simptomelor și de cât de mult acestea afectează calitatea vieții pacientului.
Tratamentul este simptomatic și de evitare a substanțelor potențial alergene.
Tratamentul simptomatic presupune utilizarea unor medicamente pentru a ușura simptomele alergiei precum:
Au rol antiinflamator, diminuează secrețiile nazale și congestia mucoasei nazale și se pot utiliza pe o perioadă mai lungă de timp ce variază între o lună și 3 luni.
Sunt substanțe cu rol antiinflamator puternic ce se asociază cu cazurile severe de rinită alergică ce nu răspunde la tratamentul uzual cu antihistaminic și spray nazal. Se asociază ca tratament în rinosinuzita cronică polipoasă, diminuând volumul formațiunilor polipoase și redând parțial mirosul pacientului.
Tratamentul de prevenție presupune:
- achiziția de perne antialergice, protecții antialergice pentru saltele
- curățarea cu regularitate a covoarelor, perdelelor, jucăriilor de pluș
- evitarea covoarelor
- folosirea aspiratoarelor cu filtru HEPA
- limitarea accesului în interiorul locuinței a animalelor
- spălarea mâinilor și curățarea hainelor după contactul cu animale (câini, pisici)
- limitarea accesului animalului de companie în dormitory
Comorbidități
Rinita alergică se poate asocial frecvent cu:
- astmul bronșic
- rinosinuzita cronică polipoasă
- alergie la aspirină sau antiinflamatoare nesteroidiene
Rinita alergică la copil
Are o prevalență mai mare de apariție în perioada scolară. Simptomele predominante la copil sunt obstrucția nazală (nasul înfundat), mâncarimea nasului, strănutul, aceste simptome fiind întâlnite frecvent și în alte afecțiuni din sfera ORL precum vegetațiile adenoide (polipii), infecții virale sezoniere.
Testele alergologice se pot efectua la orice vârstă, iar principiile de tratament sunt asemenea adulților (decongestionante nazale, corticosteroizi topici nazali cu ajustare dozelor, antihistaminice).
Sursă informare: